Hoogsensitief

Hoogsensitiviteit, ook bekend als hooggevoeligheid, is een persoonlijkheidskenmerk waarbij mensen intenser reageren op prikkels uit hun omgeving. Ze nemen subtiele nuances waar, voelen emoties diep en zijn vaak empathisch. Het begrijpen en omgaan met hoogsensitiviteit is essentieel voor een evenwichtige levensstijl. In deze tekst verkennen we de kenmerken, voordelen en uitdagingen van hoogsensitiviteit, en bieden we tips voor het omgaan met deze eigenschap.

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk met verschillende eigenschappen. Net als een natuurlijke oog- of haarkleur, is een gevoeliger zenuwstelsel aangeboren. Een zogenaamde HSP (Highly Sensitive Person of hoogsensitief persoon) is iemand die gevoeliger is voor indrukken en prikkels dan gemiddeld. Hij of zij neemt subtielere nuances waar in de lichaamstaal en stemmingen van anderen en is gevoeliger voor licht, geuren en geluiden. Daardoor raken hoogsensitieve mensen sneller overprikkeld en hebben ze sneller de behoefte zich terug te trekken op zichzelf.

Vandaag de dag leven we in een echte rat-race maatschappij.  Hoe vind en bewaar je een goede balans. Hoe bewaak je je energie? Zelfzorg is één van de belangrijkste pijlers die helpen om stressgerelateerde aandoeningen te voorkomen.

Hulp nodig bij hoogsensitiviteit?

Partners